onsdag 5 september 2012

Liten fundering

På fredag morgon ska vi träffa Götenehus säljare för Kalmar-regionen som egentligen är Karlskrona som är hennes bas. Med andra ord så har Götenehus ingen säljare/representant med kontor i Kalmar! För oss som kund där får det naturligtvis konsekvenser, dock i och för sig inga som har nån större betydelse mer än att man får planera lite mer än man behövt annars. En egen fundering kring detta är att under vår resa med att ta fram den husleverantör vi ville ha, sa en av dessa följande:

"Tack för ditt intresse i våra hus! Tyvärr så har vi inte en representant just nu i ditt område att referera dig till.
Vår erfarenhet är att man behöver ha en representant på plats för att bygget ska avlöpa på bästa sätt. Därför måste vi tyvärr tacka nej till en eventuell förfrågan i ditt område i dagsläget. Detta beklagar vi givetvis och vi strävar efter att utveckla vårt nät av representanter till att täcka in alla regioner." 

Hur långt bort var närmaste representant? Vilka var detta? Tar vi nån risk?

Närmaste de har säljare/representant var i Stockholm i mitten på Januari i år, numera finns det en i Linköping också! Det är väl ungefär 45 mil så det är rätt långt ifrån och numer när man tar deras nya i Linköping så är det 27 mil. Ska vi jämföra med avstånd till Karlskrona som är ca 13 mil kan man nog säga att 13 mil är acceptabelt.

Vilka detta är? Här kommer resten av mejlet därifrån:

"Är det däremot så att du/ni avser att bygga i ett annat område i Sverige så kan ni titta på bilagan över våra Faluhus representanter i landet."
"Med vänlig hälsning"
"Bittan
Info / Kundservice"

"Box 803, 781 28 Borlänge 
Växel: 0243-21 72 00, Fax: 0243-21 72 30
www.svenskahusgruppen.se
I Svenska Husgruppen ingår Faluhus och Forsgrens Timmerhus" 


Faluhus har sitt säte i Dalarna och är förhållandevis små, åtminstone nu, fast jag minns från min ungdom att när min far jobbade som snickare har jag bestämt för mig att har snickrat på Faluhus i Timmernabben. Alla som är allmänbildade vet att Timmernabben ligger vid "Smålands riviera" dvs där Faluhus nu för tiden inte bygger hus längre! Har jag nån poäng med detta, ja jag har en teori att husföretagen numera är utsatta för en riktigt tuff konkurrens och detta har medfört att de måste "nischa" sig för att på något sätt vara attraktiva för potentiella husköpare. Faluhus tror jag vill vara nära kund och därmed ta större marknadsandel i "sin" region. 

Götenhus jobbar med regioner på ett annat sätt. De har flera regioner de satsar på och det är storstadsregioner och där de ser den snabbaste tillväxten. Lägg till att de också vill framstå som moderna och ha hög standardnivå och hög kvalitetsnivå! Vilken strategi är bäst? Det får väl framtiden utvisa men om man ser till omsättning och antal sålda hus är ju Götenehus mest framgångsrika, nu i alla fall.


Vår risk med att det är ca 13 mil till byggplats från säljarens kontor! Mycket liten säger jag eftersom vi har ett kontrakt (totalentreprenad) med Götenehus som täcker både husleverans och byggentreprenad. Det enda är egentligen bekvämligheten och eventuellt extra bränsle utgifter som är någon risk. Ska vi vara oroliga för något är det att konjunkturen försämras ännu mer och det kan ställa till det! 


Så ser jag detta och jag är övertygad om att det finns andra faktorer som jag missat men skulle bli förvånad om dessa ändrar på mina synpunkter särskilt mycket.

2 kommentarer:

  1. Hej!Det är super kul att bygga hus... ¨Vi flyttar in i november... Det är fortfarande mycket som ska på plats innan november. Här kommer 7 råd från mina erfarenheter...

    7 TIPS TILL ER

    1. Engagemang och kunskap kan vara det som gör att husplanerna blir precis så lyckat som du tänkt dig.

    2. Förställ dig var du vill bo om tio år och utgå lite från det.

    3. Ta reda på vad du har råd med.

    4. Boka in möten med olika tillverkare och få kostnadsförslag och info om allt som ingår i huset och vad som INTE ingår. Det är lätt att missa något. Peppra dem med frågor. Ingen fråga är för dum för att ställas.

    5. Välj bort säljare som visar håglöst intresse. Är dom ohågade,svåra att komma till skott osv osv redan nu innan kontraktet har skrivits,kan du ju lätt räkna ut hur mycket stöd du kommer få sen efter kontraktets undertecknande och säljaren kvitterat ut sin provision.

    6. Trender kommer och går. Idag kanske du är supersugen på marockanskt kakel i ditt badrum,men kommer du verkligen vilja ha det om tio år?

    7. Glöm inte bort kostnader för trädgården som ska göras iordning.

    Lycka till med HUSplanerna Lajla

    SvaraRadera
  2. Hej igen!
    Här är länk till vår blogg www.HUSplaner.se

    SvaraRadera